Karaciğer Nakli
Karaciğer, vücudumuzda yaşamı sürdürmek için gerekli olan biyokimyasal maddeleri ve metabolizmayı düzenleyen ve kontrol eden, vücut için gerekli maddeleri üreten, zararlı maddeleri uzaklaştıran veya etkisiz hale getiren ve daha birçok önemli işlevi yerine getiren bir organdır. Karaciğer yukarıda belirtilen işlemleri yapamazsa veya olması gerekenden az yaparsa karaciğer yetmezliği gelişir. Bu durumda karaciğer nakli hastanın hayatta kalması için çok önemli bir tedavi seçeneğidir. Karaciğer, vücuttaki diğer organların aksine, çoğu alındıktan sonra kendini yenileyebilen tek organdır.
Canlı Donörlü Karaciğer Nakli: Sağlıklı bir kişi hayatta olduğu sürece karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir kişiye bağışlar. Genellikle 18 ila 40 yaş arasındaki, sağlıklı ve uzun süreli bir hastalığı olmayan kişilerden alınır.
Kadavradan Karaciğer Nakli: Karaciğer nakli, ölen bir kişinin organlarından alınan karaciğerin ihtiyacı olan bir hastaya nakledilmesidir.
- Karaciğer nakli hangi durumlarda yapılabilir?
Karaciğer nakli yapılan karaciğer yetmezliği durumu kronik veya akut olabilir.
Akut karaciğer yetmezliği birkaç gün veya hafta içinde gelişebilir. Kronik karaciğer yetmezliği genellikle siroz, hepatit B ve C, safra yolu hastalıkları, bazı beslenme bozuklukları, bazı genetik hastalıklar, aşırı alkol kullanımı, hemokromatozis (vücudun çok fazla demir emmesine ve depolamasına neden olan kalıtsal bir bozukluk) veya metabolik hastalıklar nedeniyle oluşur. Bu durumda karaciğer nakli kişiyi sağlıklı bir hayata geri döndürebilir.
3. Karaciğer Nakli Gerektiren Hastalıklar:
I. Akut ve Kronik Hepatit (Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C)
II. Akut Karaciğer Yetmezliği
III. Otoimmün Hepatit (AIH)
IV. Caroli Hastalığı
V. Siroz
VI. Hepatopulmoner Sendrom (HPS)
VII. Alkol Olmayan Steatohepatit (NASH)
VIII. Primer Biliyer Siroz (PBC)
IX. Karaciğer Kanseri
X. Metabolik Hastalıklar (Alfa 1-antitripsin eksikliği, Hemokromatozis, Tirozinemi Wilson Hastalığı)
XI. Alkolik Karaciğer Hastalığı
4. Nakil Ameliyatı Sürecimiz Nasıl İlerliyor?
I. Nakil Operasyonu Öncesi Değerlendirme:
Yurt dışından donörleriyle gelen hastalarımız hastanemize gelmeden önce internet üzerinden raporlarını bize iletirler. Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsünde karaciğer nakli ekibimizin cerrahları bize gönderilen raporları inceleyerek nakil için uygun olup olmadıklarını kontrol eder. Hasta nakil için uygunsa ve donör de uygunsa hastanın tedavi prosedürleri başlatılır.
Donör bağışını kendi isteğiyle yapmalıdır.
Karaciğer donörü olma şartları
• Donör 18 yaşından büyük olmalıdır.
• Donör 40 yaşından küçük olmalıdır.
• Donör ve alıcının kan grupları uyumlu olmalıdır.
• Donörün karaciğer yapısı ve fonksiyonu ile diğer sistemleri normal olmalıdır.
• Donörün karaciğerinin anatomisi alıcıya ve kendisine uygun olmalıdır.
• Yukarıda belirtilen koşulların ve diğer teknik noktaların uygunluğu genellikle nakil öncesi donör değerlendirmesi sırasında nakil ekibimiz tarafından belirlenir.
II. Nakil ameliyatı süreci:
Tüm tetkikler uygunsa ve gönüllünün donör olmasında bir sakınca yoksa canlı donör karaciğer nakli süreci başlatılır.
Karaciğer nakli, kişinin normal, aktif ve üretken bir hayata dönmesini sağlar. Hem hastanın hem de donörün ameliyat öncesi performansına dönmesi amaçlanır. Merkezimizde gerçekleştirilen karaciğer nakillerinin başarı oranları dünya standartlarının üzerindedir.