Böbrek Nakli

Böbrek Nakli


Böbrek yetmezliği vücutta su, üre, kreatinin, ürik asit ve diğer zararlı maddelerin birikmesiyle gelişen bir hastalıktır. Böbrekler kan değişiminin en fazla olduğu organlardan biridir. Bu nedenlerden dolayı böbreklerin hastalanıp işlevsiz hale gelmesi durumunda Böbrek Yetmezliği ortaya çıkar ve bu işlevler yerine getirilemez. Böbrekler çeşitli nedenlerden dolayı geri dönülemez biçimde hasar görür ve işlevini yerine getiremez hale gelir.


Böbrek nakli, kadavradan (ölü kişilerden) veya canlı vericilerden alınan sağlıklı böbreklerle gerçekleştirilir. Ülkemizde çoğunlukla canlı akraba donörlerinden alınan böbrekler ile nakil yapılmaktadır.

Böbrek nakli alıcılarının çoğu 45 ila 65 yaşları arasında olmasına rağmen aslında bir üst yaş sınırı yoktur.

Çoğu kişi böbrek naklinden sonra yaklaşık üç günü hastanede geçirir. Bu şekilde tıbbi ekibiniz sizi yakından izleyebilir ve iyileştiğinizden emin olabilir.


Böbrek Nakli Prosedürü:

​Dikkat ve doğrulukla gerçekleştirilen bu karmaşık süreç, birkaç kritik adım içerir:


Ameliyattan önce İnceleme: C​anlı donörler ve alıcılar, genel sağlık durumlarının ve tıbbi uygunluklarının değerlendirilmesi amacıyla kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeye tabi tutulur.


Cerrahi Hazırlık: Hastalar hastaneye kabul edildikten sonra gerekli hazırlık işlemlerine tabi tutulur. Gerektiğinde canlı bağışçılar, bağışa uygunluklarının sağlanması için kapsamlı bir şekilde değerlendirilir.


Anestezi ve Kesi: Karnın alt kısmında küçük bir kesi yapılmadan önce hastalar uyuşturulur. Bazen hastalıklı böbrek alınabilir. Canlı donörlere küçük bir kesi yapılmadan önce anestezi uygulanır.


İmplantasyon: Alıcının pelvisi, sağlıklı donör böbreğini kabul edecek şekilde dikkatlice konumlandırılır. Üreter alıcının mesanesine bağlanır ve donörün böbreğindeki damarlar alıcının kendi kan damarlarına bağlanır. Kan akışının yeniden sağlanmasıyla, nakledilen böbrek, alıcının kan dolaşımındaki atıkları ve fazla sıvıyı filtrelemeye başlayabilir.


Takip Bakımı: Hastalar, konvansiyonel VIP International yabancı hasta hastane odasına transfer edilmeden önce öncelikle yoğun bakım ünitesinde izlenir. Canlı bağışçılar hastanede daha az zaman harcarlar ve iyileşmeleri boyunca sürekli izlenirler.


​Böbrek naklinde kimler canlı verici olamaz?

• 18 yaşın altında

• Hipertansiyonu olan (>140/90 mmHg) veya antihipertansif ilaç kullanan kişiler.

• Diyabet hastaları

• Proteinüri (250 mg/24 saat)

• Tekrarlayan böbrek taşı geçmişi

• Düşük GFR (<80 mL/dak)

• Mikroskobik hematüri.

• Böbrekteki ürolojik anormallikler

• Ciddi tıbbi durumu olan kişiler (kronik akciğer hastalığı, yeni teşhis edilmiş kanser)

• Obezite (vücut ağırlığı ideal vücut ağırlığının yüzde 305'ini aşan kişiler)

• Tromboz veya tromboembolizm öyküsü.

• Psikiyatrik hastalığı olan bireyler

• Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıklarının tümü aile geçmişiyle önemli ölçüde bağlantılıdır.

 

Çapraz nakil nedir?

Bu işlem, yakınları arasında kan grubu uyumlu donör bulunmayan hastalara uygulanır. ABO uyumsuzluğuna rağmen akraba donörden böbrek bağışı yapılması durumunda, doku uyumu dikkate alınarak organ nakli merkezlerinde uyumsuz donör ve alıcı, uyumsuz başka bir çiftle eşleştirilir.

 

Örneğin A Kan Grubuna sahip bir alıcının Kan Grubu B olan akraba donörü, Kan Grubu B olan başka bir hastaya böbrek verirken, A Kan Grubuna sahip ikinci hastanın donörü birinciye böbrek bağışında bulunuyor.